Gumení mackovia

Tento týždeň sme si v tvorivej výzve vyskúšali výrobu domácich gumových cukríkov. Lepšie povedané želé cukríkov. Treba sa pripraviť na to, že domáci mackovia nechutia ako tí kupovaní. Chutia ako ovocné želé. Sú mäkšie a postupne sa trochu rozpúšťajú. Dievčatám každopádne chutili 🙂

Na výrobu budete potrebovať

  • ľubovoľné ovocie alebo ovocnú šťavu. Ja som použila šťavu z pomarančov a rozmixované jahody.
  • želatínu alebo agar,
  • citrónovú šťavu,
  • sladidlo (cukor, med, sirup a pod.),
  • silikónovú formu na mackov alebo na bonbóny (ak nemáte, môžete použiť hranatú misku, v ktorej želé po stuhnutí nakrájate na kocky).

Pomarančové želé cukríky:

200ml pomarančovej šťavy, 10g želatíny, 2 polievkové lyžice trstinového cukru, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Želatínu rozmiešame v pomarančovej šťave, osladíme a necháme asi 10 minút postáť. Za stáleho miešania pomaly zohrievame takmer až do bodu varu (nesmie vrieť!), odstavíme a primiešame lyžicu citrónovej šťavy. Nalejeme do formy a necháme stuhnúť. Skladujeme v chladničke a skonzumujeme do niekoľkých dní.

Jahodové želé cukríky

200ml rozmixovaných jahôd, 10g agaru, 2 polievkové lyžice medu, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Agar a med rozmiešame v rozmixovaných jahodách. Za stáleho miešania pomaly zohrievame a po zovretí okamžite odstavíme. Primiešame lyžicu citrónovej šťavy, nalejeme do formy a necháme stuhnúť. Skladujeme v chladničke a skonzumujeme do niekoľkých dní.