Medovnicky_FB

Medovníčky nemôžu chýbať na žiadnom vianočnom stole. Náš nie je výnimkou a venujem im špeciálnu pozornosť. Roky som tvorila a vylaďovala recept, podľa ktorého pečiem medovníčky vždy z niekoľkých dávok – na štedrovečerný stôl, na sviatočné stretnutia s rodinou a priateľmi, na darovanie… Je to moja voňavá vianočná alchýmia. Základom je kvalitný med, čerstvo nadrvené korenie a jedna tajná prísada 😉 Medovníčky sú mäkké, či ich jete hneď po upečení alebo o mesiac. A kto ich ochutná, hneď si pýta recept. Tak príďte ochutnať aj vy do mojej dielničky, v ktorej si môžete povyberať originálne darčeky pre vaše malé veľké poklady. Alebo si upečte doma medovníčky podľa môjho receptu. Nech sa páči, tu je:

Pripravte si:

500g hladkej múky – obyčajnej alebo špaldovej alebo ich kombinácia
125g práškového cukru – ja meliem trstinový
200g medu
2 stredne veľké vajíčka
75g zmäknutého masla
1 lyžička sódy bikarbóny
1 zarovnaná polievková lyžica mletej škorice
1 zarovnaná polievková lyžica medovníkových korenín v zložení: rovnomerné množstvo anízu, klinčekov a feniklu + trocha badiánu. Ak máte silný mlynček, pomeľte. Ak nemáte, potlčte ich spolu v mažiari a preosejte (toto u nás robí manžel, je to celkom fuška a nikdy sa nepodarí rozdrviť na prach všetko. Preto kľudne hoďte do mažiara poriadnu lyžicu anízu, klinčekov aj feniklu, pridajte kvietok badiánu a potom z preosiateho prášku použite zarovnanú lyžicu)
Kto čítal pozorne úvod a hľadá tú tajnú prísadu?
1 polievková lyžica kvalitného kakaa – dodá medovníčkom krásnu farbu a prehĺbi chuť

…na pečenie o pár dní ešte hustý slivkový lekvár, orechy a vajce na potretie.

Postup:

Múku, cukor, koreniny aj kakao preosejeme. Pridáme sódu bikarbónu, mäkké maslo, med, vajíčka a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do vrecúška (včelobalu / fólie) a necháme v chlade vyzrieť minimálne 2 dni.

Potom ho na pomúčenej doske premiesime a rovnomerne vyvaľkáme – na menšie tvary na hrúbku 2-3mm, na väčšie 3-4mm. Ja robievam najčastejšie malé (priemer cca 5cm) a veľké (priemer cca 7cm) kolieska. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Do stredu jemne naznačíme malou odmerkou jamku (nič vážne sa nestane, ak tento krok vynecháte a dáte jednoducho lekvár do stredu. Jamky robím keď mám hrubšie cesto  a vykrajujem veľké kolieska), do nej príde slivkový lekvár, naňho orech.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C (horný a dolný ohrev) cca 10 minút dozlatista. Necháme vychladnúť na mriežke a naukladáme do plechovej dózy. Skladujeme v chladnejšej miestnosti až kým všetky nepojeme. Netuším, akú presne majú trvanlivosť, no najdlhšie sme mali zopár zabudnutých kúskov 2 mesiace a stále boli výborné).

Z cesta môžeme povykrajovať aj klasické tvary a zdobiť iba mandľou, orieškom, alebo namaľovať bielkovou polevou. Pozor, aby príliš dlho nepresychali. Keď vyschne poleva, šup s nimi do plechovej dózy. Ak boli dlho na vzduchu môžete k nim na prvý deň vložiť rozkrojené jabĺčko.

Dajte vedieť, ako vám chutili 😉