Plastelína

Dnes sme zahájili pyžamovú párty s najlepšími kamarátmi našich dievčat už na obed. Keď obrátili hore nohami celý byt, terasu aj záhradu, nastal čas vymyslieť im nejakú tvorivú aktivitu. Vsadili sme (a ako sa ukázalo neskôr, tak naozaj s veľkým úspechom) na domácu plastelínu. Chystala som sa na ňu už skôr, lebo jednu ingredienciu u nás nezoženiete v bežných obchodoch. Je ňou vínny kameň – hydrogénvínan draselný, usadenina vznikajúca pri výrobe vína. Je výborným kypridlom a nájdete ho v bio kypriacich práškoch. Na výrobu ale potrebujete čistý vínny kameň, ktorý u nás bežne nie je dostupný. Objednať si ho môžete v malom vinárstve zo Svätého Jura. Ostatné suroviny sú bežne dostupné, recept je na jeden takmer polkilový valček, ktorý vidíte na foto:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • ½ hrnčeka soli
  • 1 hrnček vody
  • 1 polievková lyžica oleja
  • 1 kávová lyžička vínneho kameňa
  • niekoľko kvapiek potravinárskeho farbiva

Všetky suroviny metličkou vymiešame na hladké, konzistenciou pripomínajúce palacinkové cesto. Na miernom ohni a za stáleho miešania zohrievame. Hmota začne hrudkovatieť až do finálnej podoby – jednej hrudy plastelíny. Vyklopíme na tácku a necháme vychladnúť. Domáca plastelína oschne len minimálne na povrchu, inak vydrží veľmi dlho mäkká, je krásne vláčna a nelepí sa. Po upozornení, že ju nemajú jesť, všetci samozrejme okamžite ochutnali. Plastelína je netoxická, ale veľmi slaná, takže sa nemusíte báť, že ju budú deti vo veľkom konzumovať. Na 6 valčekov plastelíny sme minuli necelý jeden balíček vínneho kameňa. Plastelínu skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.

Foto: Katarina Gašparovič Photography