Sprievodca hračkami pre bábätká

Nakúpili a podostávali ste už množstvo hračiek, no vaše bábätko sa s nimi stále nehrá? Alebo hľadáte darček pre krstniatko, bábo najlepšej kamarátky, pre tehotnú kolegyňu a rozmýšľate, pre aký vek aký typ hračky vybrať? Prevediem vás svetom hračiek tak, ako ich vidia bábätká.

NOVORODENEC - TROJMESAČNÉ BÁBÄTKO

Novonarodené bábätko spočiatku vidí na vzdialenosť približne 20 cm. Vidí neostro, nerozlišuje farby, nekoordinuje pohyb rúk, preto keď vám silno stisne prst, je to úchopový reflex, hračku ešte udržať nedokáže. Najspokojnejšie je v náručí, reaguje na teplo, dotyk, mamičkin hlas a vôňu mliečka. Okolitý svet ho zatiaľ nezaujíma. Postupne, ako sa zrak vyvíja a videnie zaostruje, dieťatko sa otáča za svetlom a jeho pozornosť nakrátko upútate hračkami, ktoré svietia a hrajú melódiu, ale aj svietiacimi hodinkami, či červeným svetielkom standby režimu vašich domácich spotrebičov.

BÁBÄTKO 3-6 MESIACOV

Vo veku 3 mesiacov si dieťatko začína koordinovať pohyb rúk, najskôr tak, že si ich dá do pusy, postupne si chytí jednu ruku druhou. Udrží hrkálku, keď mu ju vložíte do ruky, okolo 4 mesiacov si ju uchopí už samé a ochutná. Tu sa začína dobrodružná cesta objavovania zaujímavých vecí okolo nás. Zrak sa pomaly zlepšuje, dieťatko rozlišuje ako prvé farby čiernu, bielu a červenú, postupne ďalšie, nevníma ešte svetlé a tmavé odtiene farieb. Všetko, čo chytí do ruky, ide automaticky do úst. Toto je tiež obdobie, kedy detičky už začínajú omínať ďasienka, hýbu sa v nich rastúce zúbky. Drobci už vydržia chvíľu pod hrazdičkou, páčia sa im veci, ktoré sa hýbu a vydávajú zvuk. S blížiacim sa 4.mesiacom zvládnu "pásť koníky" a sledovať veci z inej perspektívy. Na scénu prichádzajú hryzadielka, zatiaľ menšie, ľahšie, aby si nimi dieťatko neublížilo, mojkáčiky a senzorické dečky, hrkálky. Prvé hrkálky by mali vydávať jemný zvuk, detičky si nimi mávajú ešte veľmi blízko pri hlave. 

Batoztek

Batôžtek - mäkká textilná hrkálka s jemným zvukom so stužkou a korálkami na objavovanie rôznych textúr, s krúžkom na uchopenie i masáž ďasienok.

Myska

Hryzadielko Myška - ľahké, dobre uchopiteľné hryzadielko s veľkými ušami na hmatové spoznávanie rôznorodých povrchov.

Hryzadielka, ktoré beriete von na prechádzku, je šikovné pripnúť o šatku/nosič/kočík, aby ich dieťatko mohlo bezpečne ožužlávať a zároveň neskončili na zemi.

Bábätko sa pri dojčení, v šatke, v náručí tiež začína zaujímať o to, čo máte na sebe. Ťahá vlasy, náušnice, hrá sa so šperkami, na ktoré dočiahne. Krásne a bezpečné sú tzv. dojčiace/nosiace/kojo náhrdelníky, ktoré sú šperkom a žužlátkom zároveň. Musia však zostať na vašom krku, nikdy ich nedávame priamo bábätku na hranie.

Nahrdelniky

BÁBÄTKO OD 6 MESIACOV

Vývoj zraku pokročil, detičky okolo 6 mesiacov už vidia všetko, milujú pestré farby s dominanciou svetlých odtieňov. Hračky už bezpečne držia  v ruke, intenzívne s nimi mávajú, zaujímajú sa o ich štruktúru, skúšajú, čo všetko sa s nimi dá robiť, čo sa dá z nich odtrhnúť a či sa dajú zjesť ;-) Top sú a ešte veľmi dlho budú zvukové hračky, rôzne hrkálky, pískatká, prvé hudobné nástroje. V tomto období dominuje rozvoj pohybových zručností, ktorý so sebou prináša schopnosť samostatne sa presunút za hračkou, sed neskôr dovolí dieťatku celkom novú škálu pohybov. Okolo prvých narodenín už deti zručne narábajú s malými aj veľkými predmetmi, postavia na seba pár kociek, spoznávajú zvieratká a učia sa ich zvuky. Najzaujímavejšie sú bežné predmety v domácnosti, vyberanie vecí zo zásuviek, kuchynské poklady. Je to obdobie vkladačiek, priraďovacích hier, lôpt, hračiek na kolesách. Dieťatko sa zdokonaľuje v koordinácii pohybov. Zaujíma ho všetko, čo mu ponúknete a všetko, čo okolo seba objaví. Čoskoro spozná čaro lega.

Obdobie prvého roka života bábätka je úžasnou cestou. S neutíchajúcou zvedavosťou skúma svet okolo seba. Úlohou rodiny je len zariadiť, aby prostredie okolo neho bolo bezpečné. Toto obzvlášť platí o hračkách, ktoré každé dieťatko spoznáva vždy aj ústami. Prírodné materiály -  drevo, textil sú ideálne pre prvé hračky. No nestačí, že vyzerajú pekne. Zaujímajte sa o tvorbu výrobcu, ktorého hračky sa vám páčia. Známy pôvod materiálu, spracovanie, certifikáty a normy slúžia pre bezpečnosť detí.