Blog

Vitajte na mojom blogu. Píšem sem pre vás užitočné info o mojich výrobkoch, v rubrike OZNAMY sa dočítate, čo je nové a čo sa aktuálne na e-shope deje a v rubrike TVORIVÉ NÁVODY nájdete desiatky DIY návodov, podľa ktorých môžete so mnou tvoriť.

DIY Kryt na misku
DIY Kryt na misku

Leto, to sú dlhé večery vonku, posedenia s priateľmi na terase a záhradné grilovačky. Dobré jedlo žiaľ láka aj muchy a osy. Aby vám na dobroty nesadal hmyz a aby neobsychali, ušite si so mnou jednoduché kryty na misky. Kryty podľa môjho návodu sú obojstranné, môžete si zvoliť látky, ktoré pekne doladia váš stôl. Ale keďže nespotrebujú veľa materiálu, využijete na ne aj zbytky alebo napríklad nevyužívané utierky, či návliečky. 

Na ušitie krytov na misky budete potrebovať:

  • bavlnené látky,
  • gumu,
  • šijací stroj a základné pomôcky na šitie.

Postup som podrobne popísala aj natočila aj formou videa. Na úvod zopár info k materiálu:

  • Pripravíme si látky, na každý kryt budeme potrebovať 2ks. Kryty sú dvojvrstvové, aby pod nimi neobschlo pečivo, ale zároveň ak použijete rôzne vzory, budete mať vždy na výber z dvoch dizajnov. Sú použiteľné obojstranne. 
  • Veľkosť látok volíme podľa veľkosti misky, na ktorú kryt šijeme. Každý kryt vám poslúži na niekoľko podobných misiek, nielen na presný rozmer jednej.

- TIP -

  • Okrem látok budeme potrebovať obyčajnú gumu, niť zodpovedajúcich farieb, šijací stroj a bežné základné pomôcky na šitie: nožnice, špendlíky, zatvárací špendlík, žehličku a odporúčam aj gumovacie pero. Možno nemáte školopovinné deti a ešte nemáte skúsenosť. Ale určite ho vyskúšajte. Gumovanie funguje na princípe tepla, preto pri dotyku horúcej žehličky z látky zmizne bez stopy. Ja pracujem s perami PILOT, na látku sa mi najlepšie píše s hrotom 0,7mm (toto nie je reklama, len vlastná každodenná prax ;-) ). Samozrejme môžete použiť miznúcu fixku, krajčírsku kriedu alebo čokoľvek, čo sa dá z látky odstrániť praním.

POSTUP:

  1. Na jednu z látok položíme obrátenú misku a obkreslíme kruh podľa jej okraja (na rubovú stranu).
  2. Pomocou pravítka kruh zväčšíme o 5 cm - postupne nameriame celý obvod, spravíme si každých pár cm bodku a nakoniec ich spojíme.
  3. Podložíme druhou látkou, zošpendlíme aby sa nám neposunuli a vystrihneme. Ak máte endlovacie (zúbkované) nožnice, látky sa vám nebudú párať.
  4. Vystrihnuté kruhy vyžehlíme a zošpendlíme lícom k sebe. Naznačíme (alebo pri šití nezabudneme) otvor, ktorým budeme kryt obracať.
  5. Zošijeme rovným stehom, otvor necháme nezošitý.
  6. Prevrátime, založíme nezošité okraje dovnútra a prežehlíme.
  7. Zošijeme ešte raz po celom obvode v takej vzdialenosti od okraja, aby sa nám do vzniknutého tunela dala pohodlne navliecť guma. Tentokrát zošijeme celý kruh, nevynechávame voľné miesto.
  8. Gumu odmeriame podľa misky. Obtočíme okolo okraja a odrátame približne 15 cm. Závisí aj od konkrétnej gumy ako pruží. Odstrihneme a pomocou zatváracieho špendlíka navlečieme.
  9. Zaviažeme a pre istotu vyskúšame na miske.
  10. Ak pekne sedí, tesne popri okraji (alebo ručne skrytým stehom) zašijeme otvor a kryt je hotový.

VIDEONÁVOD celého postupu, aby sa vám jednoducho šilo (kliknite na video a dajte si ho cez štvorček zobraziť na celú obrazovku, aby ste ho dobre videli, je aj s popisom jednotlivých krokov):

Prajem vám príjemné tvorenie a krásne leto s rodinou a priateľmi pri dobrom jedle. Nepozvaní hostia si už na ňom nepochutia ;-) Budem rada, keď mi napíšete, ako sa vám darilo a pozdieľate návod na sociálnych sieťach. Nájdete ho aj v skrátenej verzii ako reel na mojom instagrame, youtube aj pintereste.

LANA 

Čítať článok
Letná dovolenka v e-shope
Letná dovolenka v e-shope

Milé zákazníčky, počas dvoch júlových týždňov - od 8.7. do 21.7. bude e-shop zatvorený.

Ak ste si niečo vyhliadli, prosím objednajte si to dnes, aby sa nestalo, že už nestihnete. Pončá šijem priebežne stále, ale miznú rýchlo, aktuálne šijem na objednávku do 1 týždňa. Preto posledný termín na objednanie výrobkov, ktoré nie sú skladom je štvrtok 27.júna. Ak sa však nakopí zákaziek viac, ako dokážem za týždeň ušiť, je možné, že už skôr budú k dispozícii iba výrobky skladom.

Posledné zaplatené objednávky budem odosielať v piatok 5.júla.

Všetky Vaše objednávky prijaté počas dovolenky spracujem čo najskôr po návrate, teda od 22. júla.

Ďakujem za Vašu priazeň a prajem Vám krásne leto!

LANA

Čítať článok
Materiály a komponenty
Materiály a komponenty

Na tvorbu používam výhradne najkvalitnejšie materiály a komponenty, pretože som presvedčená, že na nich veľmi záleží. Pre vás a vaše deti vyhľadávam doma i v zahraničí to najlepšie. Prevažujú európski výrobcovia a všetky materiály sú certifikované. Pri jednotlivých výrobkoch nájdete podrobný popis materiálu, aby ste presne vedeli, s čím prichádzate vy a vaše bábätká do kontaktu.

DREVENÉ KORÁLKY: Používam surové drevené korálky najvyššej kvality vyrobené v Českej republike z tvrdého dreva. Dohladka obrúsené, nemorené, nelakované, nefarbené. S úzkym prievlakom, ktorý pred navlečením  ešte ručne dočisťujem. Jednotlivé korálky v hračkách sú pevne pospájané, aby neprišlo k roztrhnutiu a náhrdelníky aj hryzadielka navliekam na pevné šnúrky a stužky v dĺžke, ktoré zodpovedá európskym normám pre bezpečnosť.

DREVENÉ KRÚŽKY A HRYZADIELKA: Krúžky, kvietky, hviezdičky, obláčiky, srdiečka a rybky sú zo surového dreva priamo od európskeho výrobcu hračiek, vyrobené v súlade s normami EÚ. Vtáčiky a mačičky si nechávam vyrábať na Slovensku ručne šikovným remeselníkom zo slovenského lipového dreva, v luxusnej úprave z domáceho včelieho vosku a bio olivového oleja.

PRIADZE: Náhrdelníky, doplnky na slintáčikoch, šitých hračkách, hrkálky a hryzadielka háčkujem zo 100% bavlnenej priadze. Používam priadzu od 2 renomovaných európskych výrobcov, jedna je certifikovaná pre deti do 3 rokov, druhá má OekoTex certifikát. Priadze sú mercerované, čo znamená, že sú veľmi pevné, odolné, nežmolkujú sa, nechlpatejú, sú hodvábne lesklé a stálofarebné aj pri vysokých teplotách.

STUHY: Vzorované aj saténové stužky, ktoré detičky tak rady žužlú na hračkách sú európskej výroby a majú certifikát OekoTex. Sú to textilné (nie dekoračné) stuhy, ktoré môžete bez obáv prať. Na saténové stužky navliekam aj všetky hryzadielka s klipom.

Stuhy2

KLIPY: sú z potravinárskeho silikónu. Nakupujem ich priamo od jedného z najväčších výrobcov na svete a majú všetky potrebné certifikáty bezpečnosti pre použitie v EÚ.

LÁTKY: Všetky textilné výrobky šijem z najkvalitnejších látok od renomovaných výrobcov. Mušelín a vaflovina sú od európskych výrobcov s certifikátom OekoTex Standard 100, najvyššej - 1. kategórie. Dizajnové bavlny sú buď európskeho alebo amerického pôvodu, vždy v prémiovej kvalite, BIO kvalite, s GOTS alebo s OekoTex certifikátom. Špeciálne látky – bambusový aksamit, všetky druhy froté a biobavlna sú certifikované pre deti do 3 rokov. Jemnučká „plyšová“ látka na hračkách je buď prírodný bambusový aksamit alebo originálna americká minky od Shannon Fabrics s ochrannou známkou. Ľan, z ktorého šijem vrecká na chlieb má tiež najvyšší certifikát OekoTex Standard 100, 1. kategórie.

NITE: Áno, aj na nitiach záleží  Pevné polyesterové nite majú certifikát OekoTex Standard 100, 1. kategórie.

....................................................................

STAROSTLIVOSŤ O DREVENÉ KOMPONENTY

Základom náhrdelníkov a hryzadielok sú komponenty z tvrdého dreva, surového, ničím neošetreného, iba dôkladne do hladka obrúseného.

Drevo je prírodný materiál a pri používaní stále pracuje. Po namočení do vody jeho povrch jemne zdrsnie. Používaním opäť získa hladkosť. Nie je vhodné dlhodobo ho máčať vo vode, preto odporúčam umývať hryzadielka, drevené hrkálky a náhrdelníky ručne. Po umytí utrieť a nechať voľne vysušiť. Ak sú veľmi znečistené, je možné hryzadielka a náhrdelníky oprať aj v práčke vo vrecku na bielizeň.

Väčšie drevené tvary na hryzadielkach robím zvesiteľné, tie v práčke neperte. Ak sú znečistené, umyte ich, utrite a nechajte voľne vysušiť. Väčšie krúžky, drevené hrkálky rovnako odporúčam umývať iba ručne.

Časť drevených tvarov si nechávam vyrábať na Slovensku z lipového dreva. Tieto sú ošetrené zmesou domáceho včelieho vosku a bio olivového oleja. Takto ošetrený povrch je odolnejší, no tiež je potrebné umývať ich ručne.

V prípade akéhokoľvek opotrebenia ľahko vrátite drevu bezchybnú formu obrúsením jemným brúsnym papierom.

Čítať článok
Sprievodca hračkami pre bábätká
Sprievodca hračkami pre bábätká

Nakúpili a podostávali ste už množstvo hračiek, no vaše bábätko sa s nimi stále nehrá? Alebo hľadáte darček pre krstniatko, bábo najlepšej kamarátky, pre tehotnú kolegyňu a rozmýšľate, pre aký vek aký typ hračky vybrať? Prevediem vás svetom hračiek tak, ako ich vidia bábätká.

NOVORODENEC - TROJMESAČNÉ BÁBÄTKO

Novonarodené bábätko spočiatku vidí na vzdialenosť približne 20 cm. Vidí neostro, nerozlišuje farby, nekoordinuje pohyb rúk, preto keď vám silno stisne prst, je to úchopový reflex, hračku ešte udržať nedokáže. Najspokojnejšie je v náručí, reaguje na teplo, dotyk, mamičkin hlas a vôňu mliečka. Okolitý svet ho zatiaľ nezaujíma. Postupne, ako sa zrak vyvíja a videnie zaostruje, dieťatko sa otáča za svetlom a jeho pozornosť nakrátko upútate hračkami, ktoré svietia a hrajú melódiu, ale aj svietiacimi hodinkami, či červeným svetielkom standby režimu vašich domácich spotrebičov.

BÁBÄTKO 3-6 MESIACOV

Vo veku 3 mesiacov si dieťatko začína koordinovať pohyb rúk, najskôr tak, že si ich dá do pusy, postupne si chytí jednu ruku druhou. Udrží hrkálku, keď mu ju vložíte do ruky, okolo 4 mesiacov si ju uchopí už samé a ochutná. Tu sa začína dobrodružná cesta objavovania zaujímavých vecí okolo nás. Zrak sa pomaly zlepšuje, dieťatko rozlišuje ako prvé farby čiernu, bielu a červenú, postupne ďalšie, nevníma ešte svetlé a tmavé odtiene farieb. Všetko, čo chytí do ruky, ide automaticky do úst. Toto je tiež obdobie, kedy detičky už začínajú omínať ďasienka, hýbu sa v nich rastúce zúbky. Drobci už vydržia chvíľu pod hrazdičkou, páčia sa im veci, ktoré sa hýbu a vydávajú zvuk. S blížiacim sa 4.mesiacom zvládnu "pásť koníky" a sledovať veci z inej perspektívy. Na scénu prichádzajú hryzadielka, zatiaľ menšie, ľahšie, aby si nimi dieťatko neublížilo, mojkáčiky a senzorické dečky, hrkálky. Prvé hrkálky by mali vydávať jemný zvuk, detičky si nimi mávajú ešte veľmi blízko pri hlave. 

Batoztek

Batôžtek - mäkká textilná hrkálka s jemným zvukom so stužkou a korálkami na objavovanie rôznych textúr, s krúžkom na uchopenie i masáž ďasienok.

Myska

Hryzadielko Myška - ľahké, dobre uchopiteľné hryzadielko s veľkými ušami na hmatové spoznávanie rôznorodých povrchov.

Hryzadielka, ktoré beriete von na prechádzku, je šikovné pripnúť o šatku/nosič/kočík, aby ich dieťatko mohlo bezpečne ožužlávať a zároveň neskončili na zemi.

Bábätko sa pri dojčení, v šatke, v náručí tiež začína zaujímať o to, čo máte na sebe. Ťahá vlasy, náušnice, hrá sa so šperkami, na ktoré dočiahne. Krásne a bezpečné sú tzv. dojčiace/nosiace/kojo náhrdelníky, ktoré sú šperkom a žužlátkom zároveň. Musia však zostať na vašom krku, nikdy ich nedávame priamo bábätku na hranie.

Nahrdelniky

BÁBÄTKO OD 6 MESIACOV

Vývoj zraku pokročil, detičky okolo 6 mesiacov už vidia všetko, milujú pestré farby s dominanciou svetlých odtieňov. Hračky už bezpečne držia  v ruke, intenzívne s nimi mávajú, zaujímajú sa o ich štruktúru, skúšajú, čo všetko sa s nimi dá robiť, čo sa dá z nich odtrhnúť a či sa dajú zjesť ;-) Top sú a ešte veľmi dlho budú zvukové hračky, rôzne hrkálky, pískatká, prvé hudobné nástroje. V tomto období dominuje rozvoj pohybových zručností, ktorý so sebou prináša schopnosť samostatne sa presunút za hračkou, sed neskôr dovolí dieťatku celkom novú škálu pohybov. Okolo prvých narodenín už deti zručne narábajú s malými aj veľkými predmetmi, postavia na seba pár kociek, spoznávajú zvieratká a učia sa ich zvuky. Najzaujímavejšie sú bežné predmety v domácnosti, vyberanie vecí zo zásuviek, kuchynské poklady. Je to obdobie vkladačiek, priraďovacích hier, lôpt, hračiek na kolesách. Dieťatko sa zdokonaľuje v koordinácii pohybov. Zaujíma ho všetko, čo mu ponúknete a všetko, čo okolo seba objaví. Čoskoro spozná čaro lega.

Obdobie prvého roka života bábätka je úžasnou cestou. S neutíchajúcou zvedavosťou skúma svet okolo seba. Úlohou rodiny je len zariadiť, aby prostredie okolo neho bolo bezpečné. Toto obzvlášť platí o hračkách, ktoré každé dieťatko spoznáva vždy aj ústami. Prírodné materiály -  drevo, textil sú ideálne pre prvé hračky. No nestačí, že vyzerajú pekne. Zaujímajte sa o tvorbu výrobcu, ktorého hračky sa vám páčia. Známy pôvod materiálu, spracovanie, certifikáty a normy slúžia pre bezpečnosť detí. 

Čítať článok
4 položiek celkom