Doručenie do Vianoc: Posledné objednávky, ktoré prepravcovia sľubujú doručiť do štedrého dňa odosielam 18.12. Osobný odber je možný do 22.12.

DIY Najlepšie medovníky

Medovníčky nemôžu chýbať na žiadnom vianočnom stole. Náš nie je výnimkou a venujem im špeciálnu pozornosť. Roky som tvorila a vylaďovala recept, podľa ktorého pečiem medovníčky vždy z niekoľkých dávok – na štedrovečerný stôl, na sviatočné stretnutia s rodinou a priateľmi, na darovanie… Je to moja voňavá vianočná alchýmia. Základom je kvalitný med, čerstvo nadrvené korenie a jedna tajná prísada :) Medovníčky sú mäkké, či ich jete hneď po upečení alebo o mesiac. A kto ich ochutná, hneď si pýta recept. Nech sa páči, tu je:

Pripravte si:

500g hladkej múky – obyčajnej alebo špaldovej alebo ich kombinácia. Ja často pridávam aj celozrnnú múku, napríklad v tretinovom pomere pšeničná hladká + špaldová hladká + špaldová celozrnná. Nebojte sa experimentovať. 
60g práškového cukru – používam klasický biely alebo si zomeliem trstinový
200g medu
2 stredne veľké vajíčka
75g zmäknutého masla
1 lyžička sódy bikarbóny
1 zarovnaná polievková lyžica mletej škorice
1 zarovnaná polievková lyžica medovníkových korenín v zložení: rovnomerné množstvo anízu, klinčekov a feniklu + trocha badiánu. Ak máte silný mlynček, pomeľte. Ak nemáte, potlčte ich spolu v mažiari a preosejte (toto u nás robí manžel, je to celkom fuška a nikdy sa nepodarí rozdrviť na prach všetko. Preto kľudne hoďte do mažiara poriadnu lyžicu anízu, klinčekov aj feniklu, pridajte kvietok badiánu a potom z preosiateho prášku použite zarovnanú lyžicu) - ak si nechcete chystať vlastné korenie, môžete samozrejme použiť už namiešané korenie na perníky z obchodu. No čerstvo podrvené má výnimočnú a intenzívnu vôňu a chuť. 

Kto čítal pozorne úvod a hľadá tú tajnú prísadu?
1 polievková lyžica kvalitného kakaa – prehĺbi chuť a zvýrazní farbu.

…na pečenie o pár dní ešte hustý slivkový lekvár a orechy.

Pozrite si video prípravy cesta a pečenia medovníkov a čítajte ďalej postup.

Postup:

Múku, cukor, koreniny aj kakao preosejeme. Pridáme sódu bikarbónu, mäkké maslo, med, vajíčka a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do vrecúška (včelobalu / fólie) a necháme v chlade vyzrieť minimálne 2 dni. Kľudne mu doprajeme aj celý týždeň. Ja zvyknem jeden víkend zarobiť cesto a nasledujúci víkend z neho piecť medovníky.

Potom ho na pomúčenej doske premiesime a rovnomerne vyvaľkáme – na menšie tvary na hrúbku 2-3mm, na väčšie 3-4mm. Ja robievam najčastejšie malé (priemer cca 5cm) kolieska. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Do stredu dáme malou lyžičkou alebo zdobiacim vreckom kôpku slivkového lekváru a orech.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C (horný a dolný ohrev) cca 5-7 minút. Cesto z rôznych múk sa správa rôzne aj pri pečení, preto sa čas môže trochu líšiť, medovníčky sa však naozaj upečú rýchlo. Ak ich necháme príliš dlho v rúre, vyschnú a akokoľvek vyladený je recept, nebudú mäkké. Nečakáme na zhnednutie, vyberáme ich vždy jemne zlatisté. (Ak chcete medovníčky výraznej hnedej farby, použite tmavé kakao a nešetrite ním). Necháme vychladnúť, ideálne na mriežke a naukladáme do plechovej dózy. Skladujeme v chladnejšej miestnosti až kým všetky nepojeme. Netuším, akú presne majú trvanlivosť, no najdlhšie sme mali zopár zabudnutých kúskov 2 mesiace a stále boli výborné).

Z cesta môžeme povykrajovať aj klasické tvary a zdobiť iba mandľou, orieškom, alebo namaľovať bielkovou polevou. V tomto prípade pred pečením alebo tesne po upečení potrite ešte horúce medovníčky rozšľahaným vajíčkom, aby bol povrch krásny, lesklý. Pozor, aby príliš dlho nepresychali. Keď vyschne poleva, šup s nimi do plechovej dózy. Ak boli dlho na vzduchu môžete k nim na prvý deň vložiť rozkrojené jabĺčko.

Extra tip: s veľkým úspechom často zdobíme medovníčky lentilkami. Povykrajujeme stromčeky, pred pečením ich natrieme vajíčkom a jemne povtláčame lentilky. Ked sme to skúšali prvýkrát, použili sme klasické veľké, no farba sa roztekala. Na druhý pokus som zohnala malé (Dúhovky z Lidla) a tie sú super. 
C6203142-994F-4849-AE17-BA95F09FEA7C

Vyskúšajte a dajte vedieť, ako vám chutili!