DIY Najlepšie medovníky
Medovníčky nemôžu chýbať na žiadnom vianočnom stole. Náš nie je výnimkou a venujem im špeciálnu pozornosť. Roky som tvorila a vylaďovala recept, podľa ktorého pečiem medovníčky vždy z niekoľkých dávok – na štedrovečerný stôl, na sviatočné stretnutia s rodinou a priateľmi, na darovanie… Je to moja voňavá vianočná alchýmia. Základom je kvalitný med, čerstvo nadrvené korenie a jedna tajná prísada :) Medovníčky sú mäkké, či ich jete hneď po upečení alebo o mesiac. A kto ich ochutná, hneď si pýta recept. Nech sa páči, tu je:
Pripravte si:
500g hladkej múky – obyčajnej alebo špaldovej alebo ich kombinácia. Ja často pridávam aj celozrnnú múku, napríklad v tretinovom pomere pšeničná hladká + špaldová hladká + špaldová celozrnná. Nebojte sa experimentovať.
60g práškového cukru – používam klasický biely alebo si zomeliem trstinový
200g medu
2 stredne veľké vajíčka
75g zmäknutého masla
1 lyžička sódy bikarbóny
1 zarovnaná polievková lyžica mletej škorice
1 zarovnaná polievková lyžica medovníkových korenín v zložení: rovnomerné množstvo anízu, klinčekov a feniklu + trocha badiánu. Ak máte silný mlynček, pomeľte. Ak nemáte, potlčte ich spolu v mažiari a preosejte (toto u nás robí manžel, je to celkom fuška a nikdy sa nepodarí rozdrviť na prach všetko. Preto kľudne hoďte do mažiara poriadnu lyžicu anízu, klinčekov aj feniklu, pridajte kvietok badiánu a potom z preosiateho prášku použite zarovnanú lyžicu) - ak si nechcete chystať vlastné korenie, môžete samozrejme použiť už namiešané korenie na perníky z obchodu. No čerstvo podrvené má výnimočnú a intenzívnu vôňu a chuť.
Kto čítal pozorne úvod a hľadá tú tajnú prísadu?
1 polievková lyžica kvalitného kakaa – prehĺbi chuť a zvýrazní farbu.
…na pečenie o pár dní ešte hustý slivkový lekvár a orechy.
Pozrite si video prípravy cesta a pečenia medovníkov a čítajte ďalej postup.
Postup:
Múku, cukor, koreniny aj kakao preosejeme. Pridáme sódu bikarbónu, mäkké maslo, med, vajíčka a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do vrecúška (včelobalu / fólie) a necháme v chlade vyzrieť minimálne 2 dni. Kľudne mu doprajeme aj celý týždeň. Ja zvyknem jeden víkend zarobiť cesto a nasledujúci víkend z neho piecť medovníky.
Potom ho na pomúčenej doske premiesime a rovnomerne vyvaľkáme – na menšie tvary na hrúbku 2-3mm, na väčšie 3-4mm. Ja robievam najčastejšie malé (priemer cca 5cm) kolieska. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Do stredu dáme malou lyžičkou alebo zdobiacim vreckom kôpku slivkového lekváru a orech.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C (horný a dolný ohrev) cca 5-7 minút. Cesto z rôznych múk sa správa rôzne aj pri pečení, preto sa čas môže trochu líšiť, medovníčky sa však naozaj upečú rýchlo. Ak ich necháme príliš dlho v rúre, vyschnú a akokoľvek vyladený je recept, nebudú mäkké. Nečakáme na zhnednutie, vyberáme ich vždy jemne zlatisté. (Ak chcete medovníčky výraznej hnedej farby, použite tmavé kakao a nešetrite ním). Necháme vychladnúť, ideálne na mriežke a naukladáme do plechovej dózy. Skladujeme v chladnejšej miestnosti až kým všetky nepojeme. Netuším, akú presne majú trvanlivosť, no najdlhšie sme mali zopár zabudnutých kúskov 2 mesiace a stále boli výborné).
Z cesta môžeme povykrajovať aj klasické tvary a zdobiť iba mandľou, orieškom, alebo namaľovať bielkovou polevou. V tomto prípade pred pečením alebo tesne po upečení potrite ešte horúce medovníčky rozšľahaným vajíčkom, aby bol povrch krásny, lesklý. Pozor, aby príliš dlho nepresychali. Keď vyschne poleva, šup s nimi do plechovej dózy. Ak boli dlho na vzduchu môžete k nim na prvý deň vložiť rozkrojené jabĺčko.
Extra tip: s veľkým úspechom často zdobíme medovníčky lentilkami. Povykrajujeme stromčeky, pred pečením ich natrieme vajíčkom a jemne povtláčame lentilky. Ked sme to skúšali prvýkrát, použili sme klasické veľké, no farba sa roztekala. Na druhý pokus som zohnala malé (Dúhovky z Lidla) a tie sú super. 
Vyskúšajte a dajte vedieť, ako vám chutili!
