Vytvorte si so mnou jednoduchú veľkonočnú girlandu z farebných papierov. Videonávod nájdete tu na mojom instagrame.
Jar a Veľká noc


Jednoduché papierové batôžteky naplnené drobnými sladkosťami. Milé darčeky od detí pre kamarátov k Veľkej noci. Urobte si ich s nami!
Potrebujete iba farebné papiere nastrihané na obdĺžniky 8x16 cm, pečiatky, lepidlo, nožnice/rezačku, zúbkované nožnice a drobné sladkosti na naplnenie. Videonávod nájdete na mojom instagrame.
Veselé tvorenie!

Dnes som si pri plánovaní veľkonočného menu uvedomila, že tento rok som trochu zanedbala výzdobu. Aspoň tú vonkajšiu. Prehrabala som teda zásoby kreatívneho materiálu a vznikol tento superrýchly venček na dvere. Potrebovať budete plastové vajíčka, niekoľko umelých kvetov, lepiacu pištoľ a kus kartónu na základ, napríklad z nepotrebnej krabice.
Z kartónu si vystrihnite kruh. Priemer a šírku zvoľte podľa veľkosti vajíčok. Aby základ nepresvital, môže sa namaľovať neutrálnou farbou, alebo omotať stuhou. Ja som zvolila druhú možnosť a k bielym vajíčkam na biele dvere som vsadila na bielu. Prvé nalepte veľké kvety. Okolo nich po celom obvode vajíčka, z ktorých ste odstrihli šnúrky. Nakoniec do medzier prilepte drobné kvietky, lístočky a venček je hotový. Stačí prilepiť stužku a zavesiť ho na dvere. Krásne sviatky!

Dievčatá majú v izbičke veľkú čínsku ružu, ktorú vždy ovešajú sezónnou výzdobou. V decembri na nej boli vianočné ozdoby, minulý rok pred Veľkou nocou kraslice. Tento rok sme sa rozhodli vyrábať ozdoby podľa tradičného receptu – zo slaného cesta. Ingrediencie máte určite doma, potrebovať budete iba múku, soľ a vodu. Aby cesto bolo hladké, suroviny by mali byť čo najjemnejšie. Použijeme preto hladkú múku a soľ zomelieme v mlynčeku alebo rozpustíme vo vode, ktorá pôjde do cesta (v požadovanom pomere sa síce nerozpustí celá, no postačí aj čiastočné rozpustenie).
Zo surovín v pomere 2 diely múky + 1 diel soli + 1 diel vody vypracujeme hladké cesto. Ak je príliš suché, pridáme vodu, ak je príliš mokré, pridáme múku, soľ nepridávame. Vyvaľkáme natenko (maximálnu hrúbku odporúčam 5mm, lepšie sú 3-4mm, hrubé cesto schne nekonečne dlho). Ak chceme mať plát cesta dokonale rovnomerný, môžeme si pomôcť špajdľami. Z cesta povykrajujeme ozdoby a poukladáme na plech. Cesto sa nepečie, iba suší, netreba sa preto báť prichytenia. Ak aj budete chcieť plech niečím vystlať, nepoužite papier. Nasiakne vlhkosť z cesta, pokrčí sa a zospodu budú potom ozdoby hrboľaté. Medzi ozdobami netreba nechávať veľké medzery. Cesto nenarastie, naopak, sušením sa trochu zmenší. Slamkou vykrojíme dierky. Cesto sušíme podľa možností a obdobia na slniečku, na teplom radiátore alebo v rúre na najnižšej teplote (cca 50°C, ak máte ventilátor, zapnite ho). Po vysušení namaľujeme temperovými alebo akrylovými farbami a zavesíme.
TIPY:
Pred tvorením som prečítala veľa návodov. Niektoré sa líšili zložením cesta, tento recept je však najpoužívanejší, najjednoduchší a najdostupnejší (predpokladám, že napríklad lepidlo na tapety bežne doma nemávate).
Podľa niektorých môžete cesto upiecť pri vysokej teplote. Vyskúšala som a zistila, že sa vtedy nafukuje ako koláčové, tvary majú potom nevzhľadné bubliny. Rozhodne preto odporúčam pomalé sušenie.
Cesto som robila aj so soľou pomletou v elektrickom mlynčeku, aj s rozpustenou vo vode. Prikláňam sa k druhej možnosti. Cesto bolo jemnejšie a vláčnejšie napriek tomu, že pri prvom pokuse môj robot rozdrvil soľ naozaj na prach.
Po práci s cestom sa vaše ruky potešia krému. Je veľmi slané a vysušuje pokožku.

Prineste si do bytu jar s rozkvitnutými cibuľovinami. Vybehnite do záhrady alebo na prechádzku do lesa, nazbierajte kamienky, konáriky, kúsky machu a doma pohľadajte širšiu sklenú nádobu. Z cibuľovín sa najviac hodia hyacinty, ale poslúžia prakticky akékoľvek jarné kvety. Ja som použila biely a žltý narcis a fialový kosatec. Jednoduchú inšpiráciu som pre vás pripravila formou krátkeho videa:
TIP: Konáriky musia byť čerstvé, nie suché. Najjednoduchšie sa pracuje s brezovými alebo vŕbovými, sú mäkké a dobre sa ohýbajú. Ja som však použila tenké konáriky z jarného strihania ovocných stromov. Využite dostupné možnosti, nemusíte zháňať nič špeciálne.