DORUČENIE DO VIANOC: Posledné zásielky s garanciou doručenia do Vianoc odosielam poštou a Packetou 17.12. ráno, osobný odber je možný do 20.12. Ďakujem za vaše objednávky a prajem vám krásny predvianočný čas!

DIY Najlepšie medovníky

Medovníčky nemôžu chýbať na žiadnom vianočnom stole. Náš nie je výnimkou a venujem im špeciálnu pozornosť. Roky som tvorila a vylaďovala recept, podľa ktorého pečiem medovníčky vždy z niekoľkých dávok – na štedrovečerný stôl, na sviatočné stretnutia s rodinou a priateľmi, na darovanie… Je to moja voňavá vianočná alchýmia. Základom je kvalitný med, čerstvo nadrvené korenie a jedna tajná prísada :) Medovníčky sú mäkké, či ich jete hneď po upečení alebo o mesiac. A kto ich ochutná, hneď si pýta recept. Nech sa páči, tu je:

Pripravte si:

500g hladkej múky – obyčajnej alebo špaldovej alebo ich kombinácia
60g práškového cukru – ja meliem trstinový
200g medu
2 stredne veľké vajíčka
75g zmäknutého masla
1 lyžička sódy bikarbóny
1 zarovnaná polievková lyžica mletej škorice
1 zarovnaná polievková lyžica medovníkových korenín v zložení: rovnomerné množstvo anízu, klinčekov a feniklu + trocha badiánu. Ak máte silný mlynček, pomeľte. Ak nemáte, potlčte ich spolu v mažiari a preosejte (toto u nás robí manžel, je to celkom fuška a nikdy sa nepodarí rozdrviť na prach všetko. Preto kľudne hoďte do mažiara poriadnu lyžicu anízu, klinčekov aj feniklu, pridajte kvietok badiánu a potom z preosiateho prášku použite zarovnanú lyžicu) - ak si nechcete chystať vlastné korenie, môžete samozrejme použiť už namiešané korenie na perníky z obchodu. No čerstvo podrvené má výnimočnú a intenzívnu vôňu a chuť. 

Kto čítal pozorne úvod a hľadá tú tajnú prísadu?
1 polievková lyžica kvalitného kakaa – dodá medovníčkom krásnu farbu a prehĺbi chuť

…na pečenie o pár dní ešte hustý slivkový lekvár a orechy.

Pozrite si video prípravy cesta a pečenia medovníkov a čítajte ďalej postup.

Postup:

Múku, cukor, koreniny aj kakao preosejeme. Pridáme sódu bikarbónu, mäkké maslo, med, vajíčka a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do vrecúška (včelobalu / fólie) a necháme v chlade vyzrieť minimálne 2 dni.

Potom ho na pomúčenej doske premiesime a rovnomerne vyvaľkáme – na menšie tvary na hrúbku 2-3mm, na väčšie 3-4mm. Ja robievam najčastejšie malé (priemer cca 5cm) kolieska. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Do stredu dáme malou lyžičkou alebo zdobiacim vreckom kôpku slivkového lekváru a orech.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C (horný a dolný ohrev) cca 10 minút dozlatista. Necháme vychladnúť na mriežke a naukladáme do plechovej dózy. Skladujeme v chladnejšej miestnosti až kým všetky nepojeme. Netuším, akú presne majú trvanlivosť, no najdlhšie sme mali zopár zabudnutých kúskov 2 mesiace a stále boli výborné).

Z cesta môžeme povykrajovať aj klasické tvary a zdobiť iba mandľou, orieškom, alebo namaľovať bielkovou polevou. V tomto prípade pred pečením alebo tesne po upečení potrite ešte horúce medovníčky rozšľahaným vajíčkom, aby bol povrch krásny, lesklý. Pozor, aby príliš dlho nepresychali. Keď vyschne poleva, šup s nimi do plechovej dózy. Ak boli dlho na vzduchu môžete k nim na prvý deň vložiť rozkrojené jabĺčko.

Tip sezóny 2023: Tento rok sme s veľkým úspechom zdobili medovníčky lentilkami. S dievčatami sme povykrajovali stromčeky, pred pečením ich natreli vajíčkom a jemne povtláčali lentilky. Skúšali sme použiť najskôr klasické veľké, no farba sa roztekala. Na druhý pokus som zohnala malé (Dúhovky z Lidla) a tie boli super. 
C6203142-994F-4849-AE17-BA95F09FEA7C

Vyskúšajte a dajte vedieť, ako vám chutili!